Sommige slachtoffers hebben voor hun vertrek al een vermoeden: VWS start online campagne

Op 17 juni start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een landelijke campagne om aandacht te vragen voor meisjesbesnijdenis, huwelijksdwang en achterlating. Het ministerie roept mogelijke slachtoffers op erover te praten en op tijd hulp te zoeken. Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) heeft samen met de ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken, Veilig Thuis, Sterk Huis, Fier, Femmes for Freedom, Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld, FSAN en Pharos meegedacht over de campagne. In een speciale campagnepodcast spreken staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS en Diny Flierman, manager van het LKHA over deze campagne en de problematiek. Om professionals te ondersteunen bij het signaleren van huwelijksdwang en achterlating heeft het LKHA een speciale toolkit ontwikkeld. 

Met behulp van social media-advertenties, de inzet van influencer Selma Omari en een commercial op de radiozender FunX wil het ministerie jongeren bereiken die mogelijk slachtoffer worden van huwelijksdwang en achterlating en hen wijzen op beschikbare hulp en ondersteuning. Ook voor ouders die hun dochter willen beschermen tegen meisjesbesnijdenis, is informatie beschikbaar. Zij kunnen onder andere in diverse talen een officiële verklaring downloaden om aan familie te laten zien dat (betrokkenheid bij) meisjesbesnijdenis leidt tot rechtsvervolging en worden via posters en lokale sleutelpersonen gewezen op beschikbare ondersteuning.

Speciale campagnepodcast Liefde kent geen dwang

Paul Blokhuis en Diny Flierman spreken in een speciale campagnepodcast in de serie Liefde kent geen dwang over de campagne en de problematiek. Zij bespreken hierin hoe we ervoor kunnen zorgen dat (potentiële) slachtoffers eerder aan de bel trekken en de juiste hulp krijgen, in Nederland én in het buitenland. En wat kunnen professionals en de omgeving doen als ze zich zorgen maken?

Online Toolkit

In het kader van de zomercampagne van het ministerie van VWS lanceert het LKHA een online toolkit met praktische tips en handvatten voor professionals die te maken krijgen met huwelijksdwang en achterlating. Zo vind je onder meer een filmpje met de voornaamste signalen van huwelijksdwang en achterlating die je kunt bespreken met je cliënt. En een gesprekskaart met praktische tips zodat je veilig online een gesprek kunt voeren met iemand waarvan je vermoedt dat hij of zij slachtoffer is of dreigt te worden.

Ook een folder die professionals kunnen verspreiden of meegeven is onderdeel van de toolkit. In deze folder staat uitgebreid beschreven wat slachtoffers van huwelijksdwang of achterlating moeten doen of wat iemand die bang is om slachtoffer te worden kan doen en waar je op moet letten als je hulp zoekt.

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis