Ik maak me zorgen om iemand

Ben je bang dat een vriend of vriendin, familielid of iemand die je kent wordt uitgehuwelijkt of achtergelaten? Of is dat al gebeurd? Het LKHA informeert je graag over wat je kunt doen om diegene te helpen.

Hulp nodig in Nederland?

Bij acuut gevaar bel: 112
Of ga naar Veilig Thuis of bel:

0800 2000
Logo Rijksoverheid

Hulp nodig in het buitenland?

Neem contact op met Nederland Wereldwijd

+31 247 247 247
+316 8238 7796

Wanneer neem je contact op met LKHA?

Soms moet iemand trouwen met een persoon die hun ouders of familie hebben uitgekozen. Terwijl zij dat zelf niet willen. Of hun ouders, echtgenoot of familie laten hen achter in het buitenland. Bijvoorbeeld omdat vader en moeder bang zijn dat hun kind te veel verwestert. Of omdat er huwelijksproblemen zijn. Denk jij dat een vriend(in) of iemand die je kent wordt uitgehuwelijkt of achtergelaten?

Lees meer over huwelijksdwang en achterlating.

Heeft jouw vriend(in), familielid of iemand die je kent je gebeld, gemaild of geappt en gezegd dat die niet terug mag komen naar Nederland. Of in het buitenland moet trouwen? Denk je dat diegene in gevaar is? Je kunt je zorgen met ons bespreken. Mail ons op LKHA@veiligthuishaaglanden.nl of bel naar 070-3454319. Kun, wil of durf je dat niet? Vraag een volwassene die je vertrouwt jou te helpen.

Wat kan je doen?

Praat met de persoon om wie het gaat

Praat met je vriend(in) of familielid over jouw zorgen. Overleg altijd met degene voordat je in actie komt. Help nooit iemand tegen diens zin. Luister en toon begrip. Vraag of jouw hulp nodig is en hoe je dan kunt helpen. Bespreek wat diegene wil.

Spreek af hoe je contact houdt in het buitenland (app of e-mail) en gebruik een codewoord. Is je vriend(in) in direct gevaar? Bel de politie via 112.

Praat met iemand die je vertrouwt

Kan je vriend(in), familielid of iemand die je kent zelf niet om hulp vragen of krijg je diegene niet per mail of app te pakken als die in het buitenland zit? Praat met een volwassen persoon die je vertrouwt, bijvoorbeeld een mentor van school. Je kunt ook (anoniem) chatten met Fier.

Neem contact op met LKHA

Maak je je echt zorgen? En wil je dat iemand van ons meekijkt? Bel of mail ons. Je vraag blijft anoniem: niemand komt te weten dat je contact met ons hebt gezocht. We zijn te bereiken op 070 – 345 43 19  en LKHA@veiligthuishaaglanden.nl. Is iemand al in het buitenland? Dan kun je ook contact opnemen met Nederland Wereldwijd.

 

Website sluiten Wis browsergeschiedenis