Wat is het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating?

Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) is een kennis- en expertisecentrum voor huwelijksdwang en achterlating.

Wij adviseren en helpen professionals bij moeilijke casuistiek.
En we helpen slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland om terug te komen naar Nederland.

Illustratie landelijk knooppunt huwelijksdwang en achterlating met symbolen

Hulp nodig in Nederland?

Bij acuut gevaar bel: 112
Of ga naar Veilig Thuis of bel:

0800 2000
Logo Rijksoverheid

Hulp nodig in het buitenland?

Neem contact op met Nederland Wereldwijd

+31 247 247 247
+316 8238 7796

Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) is een kennis- en expertisecentrum voor professionals, opgericht in 2015. De kennis over huwelijksdwang en achterlating is bij (hulp)organisaties vaak versnipperd of onvoldoende aanwezig. Daarom heeft de overheid het LKHA ingesteld als centraal landelijk kennis- en expertisecentrum. Wij ontwikkelen kennis en informeren en adviseren professionals en beleidsmedewerkers. Ook helpen wij bij moeilijke casussen van huwelijksdwang en/of achterlating als slachtoffers in het buitenland zijn of tussen de wal en het schip vallen. Wij zijn ondergebracht bij Veilig Thuis Haaglanden.

 

Heb je hulp nodig?

Wij helpen slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland veilig terug te keren naar Nederland. We werken daarbij samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We hebben een breed (internationaal) netwerk en kunnen snel schakelen met betrokken organisaties en personen.

Ben je slachtoffer van huwelijksdwang en/of achterlating in het buitenland, of signaleer je dit? Neem dan rechtstreeks contact met ons op.

Ben je slachtoffer van huwelijksdwang in Nederland of ben je bang te worden achtergelaten in het buitenland? Neem dan contact op met de Veilig Thuis organisatie in jouw regio. Op veiligthuis.nl staan de contactgegevens van de organisatie bij jou in de buurt. Bij acuut gevaar bel 112.

 

Advies en ondersteuning voor professionals

Medewerkers van Veilig Thuis, Veiligheidshuizen, Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming en hulpverleners in het werkveld kunnen bij ons terecht voor informatie, advies en ondersteuning. Wij bieden trainingen aan en adviseren en helpen bij ingewikkelde casuïstiek.

Ook gemeenten, instellingen voor jeugdzorg, onderwijsinstellingen en onderzoekers kunnen bij ons terecht voor informatie en advies. Wij leggen de verbinding tussen beleid en praktijk. En we adviseren over concrete maatregelen die je kunt nemen. Meer informatie vind je op de pagina ‘Ik ben een professional’.

Website sluiten Wis browsergeschiedenis