Huwelijksdwang en achterlating dichterbij dan je denkt

LKHA start online campagne: Herkenbaar?

Door vroegtijdig te signaleren van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland kunnen professionals veel leed bij jongeren en vrouwen voorkomen. Jaarlijks worden er jongeren gedwongen te trouwen en kinderen, jongeren en vrouwen achtergelaten in het buitenland. Het LKHA start de campagne Herkenbaar? om meer bekendheid hieraan te geven, zodat professionals beter in staat zijn de signalen en risico’s op te merken.

Alert zijn

Via een LinkedIn-campagne geeft het LKHA meer bekendheid over de problematiek die schuilgaat achter huwelijksdwang en achterlating en de rol van de professional.

Diny Flierman, manager LKHA: ‘Huwelijksdwang en risico’s op achterlating zijn niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Door professionals alert te maken dat ook zij in hun werk iemand kunnen treffen die mogelijk slachtoffer is of wordt en welke stappen ze dan kunnen zetten, hopen we meer mensen te helpen en huwelijksdwang en achterlating te voorkomen.’

Voorkomen

Professionals uit verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, onderwijs, jongerenwerk, wijkteams, en politie hebben een belangrijke rol bij het voorkomen van deze vormen van geweld. Zij kunnen het verschil maken door op tijd in actie te komen en daarmee het vertrek naar het buitenland te voorkomen. Eenmaal in het buitenland, is het vaak moeilijk om hulp te vragen en te ontsnappen uit de vaak gevaarlijke situatie en terug te keren naar Nederland.

Signaleren

Om professionals hierbij te ondersteunen ontwikkelden we een toolkit met tips voor het voeren van een gesprek, het herkennen van signalen en (contact)informatie van de organisaties die slachtoffers in Nederland en het buitenland kunnen helpen. De verhalen die schuilgaan achter huwelijksdwang en achterlating zijn te beluisteren via de podcast Liefde kent geen dwang.

Maak melding of vraag advies

Bij huwelijksdwang en achterlating is het belangrijk dat je eerst (anoniem) contact opneemt met het LKHA of Veilig Thuis, voordat je in gesprek gaat. Vraag advies bij ons via 070 345 4319 of LKHA@veiligthuishaaglanden.nl.

Campagnevideo’s

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis