Herkenbaar?

Hoewel het door de coronamaatregelen nog niet altijd mogelijk is om (naar het buitenland) te reizen, is ook deze zomer een risicovol moment voor tientallen jongeren die vrezen om uitgehuwelijkt te worden. Samen met Fier vraagt het LKHA aandacht voor deze problematiek met drie korte video’s waarin de waargebeurde verhalen van drie slachtoffers en de confronterende uitspraken van hun familie centraal staan. Het doel van de serie is om jongeren te laten zien dat ze niet alleen staan. Via social media worden zij aangespoord om op tijd hulp te zoeken.

Huwelijksdwang vindt zowel plaats in Nederland, als in buitenland. Voor de buitenwereld is het meestal niet zichtbaar dat jongeren in Nederland al veel langer te maken hebben met druk vanuit hun familie. Ze niet vrij zijn om te kiezen met wie ze thuiskomen. Ouders of andere familieleden controleren bijvoorbeeld  hun telefoon en ze ervaren constante druk om te voldoen aan de verwachtingen van hun familie of de gemeenschap. Die druk kan heel subtiel zijn, maar sommige jongeren hebben ook te maken met (dreiging van) fysiek geweld.

Confronterende video’s 
In de drie video’s onder de titel ‘Herkenbaar?’ staan de verhalen van slachtoffers en de heftige reacties van hun ouders centraal. De serie laat zien dat niet alleen meisjes en vrouwen slachtoffer worden van huwelijksdwang. De verhalen van slachtoffers in de campagne zijn waargebeurd. In de video’s  is er bewust voor gekozen om de identiteit van deze jongeren te beschermen. Daarom zijn de namen gefingeerd en wordt er gebruik gemaakt van figuranten. Het doel van de video’s is om jongeren te laten zien dat ze niet alleen staan en hen aan te sporen op tijd aan de bel te trekken als ze in de problemen zitten. De video’s worden ingezet op de kanalen van het LKHA, Fier en Veilig Thuis.

Hulp nodig?

Direct gevaar?
Bel 112
Bel of chat voor hulp met Veilig Thuis
24/7 bereikbaar via 0800 2000    
Of chat via veiligthuis.nl op alle werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur.
Chat voor hulp en advies met Fier
Chat veilig, anoniem en gratis met een hulpverlener van Fier 
via www.chatmetfier.nl 
Hulp nodig en zit je in het buitenland? 
In het buitenland kun je hulp vragen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het 24/7 Contact Center van Buitenlandse Zaken is 24 uur per dag, 7 dagen per week en wereldwijd te bereiken. Jij kiest het moment waarop het voor jou veilig is om te bellen (+31 247 247 247) of WhatsAppen (+316 8238 7796).  

 

Meer informatie

Ben je professional of omstander? 
Meld huwelijksdwang en achterlating, ook in lopende zaken, zo snel mogelijk bij het LKHA.

070 345 4319
LKHA@veiligthuishaaglanden.nl