Wat zijn mijn rechten?

Je hebt het recht om zelf je partner te kiezen. Huwelijksdwang is strafbaar. De persoon die jou dwingt om met iemand te trouwen kan een gevangenisstraf krijgen van maximaal 2 jaar.

In Nederland gelden de volgende wetten en regels: Je moet 18 jaar zijn om te kunnen trouwen. Als je in het buitenland trouwt, dan kan het huwelijk in Nederland pas erkend worden wanneer beide partners 18 jaar zijn. Je bent in Nederland getrouwd als je voor de wet bent getrouwd. Dit heet een burgerlijk huwelijk. Je moet in Nederland eerst voor de wet trouwen. Daarna kan je pas religieus trouwen. Dan is je huwelijk officieel volgens de wet. Eerst religieus trouwen mag in Nederland niet.

Als geestelijk bedienaar, zoals een imam, priester, rabbi of dominee, ben je strafbaar als je twee mensen trouwt zonder het wettelijke huwelijk af te wachten.

Als jij en je partner alleen religieus zijn getrouwd, zonder eerst burgerlijk te trouwen, dan ben je dus niet getrouwd voor de Nederlandse wet. Dit betekent bijvoorbeeld dat kinderen dan niet automatisch een vader met ouderlijke macht hebben.
En bij een scheiding gelden niet de Nederlandse regels voor alimentatie en de verdeling van de spullen. Je hebt dan dus niet de rechten die je hebt bij een burgerlijk huwelijk, omdat een religieus huwelijk niet geldt als officieel huwelijk.

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis