Influencers waarschuwen voor risico’s huwelijksdwang en achterlating in het buitenland

Elk jaar gaan honderden jongeren onder valse voorwendselen met hun ouders op vakantie naar het buitenland. Wat ze niet weten is dat ouders en familieleden daar een partner op het oog hebben om mee te trouwen of hen willen achterlaten. Tegen hun wil worden ze uitgehuwelijkt of achtergelaten in het buitenland zonder paspoort en communicatiemiddelen. Om te waarschuwen voor de risico’s huwelijksdwang en achterlating start het LKHA een campagne met vijf influencers die zich maatschappelijk betrokken voelen: Zakia Picolina, Tannaz Hajeby, YousToub, Ouassima Tajmout en Tothemoen. 

Jaarlijks gaat het naar schatting om 182 tot 815 mensen die worden achtergelaten in het buitenland. 338 tot 957 mannen en vrouwen krijgen te maken met huwelijksdwang. Diny Flierman, manager LKHA: “In plaats van zon, zee, strand word je ineens gedwongen te trouwen in het buitenland. Huwelijksdwang en achterlating klinkt misschien als iets van vroeger, maar niets is minder waar, het gebeurt nog steeds. Vooral tijdens de zomervakantie. Meestal vermoeden slachtoffers al in Nederland dat er iets op stapel staat, maar durven ze vaak niet te geloven dat hun ouders zoiets doen.’

#ZOMER2022

Influencer Zakia Picolina (tevens weddingplanner) wil met haar volgers in gesprek over wat zij hebben meegemaakt en Tannaz Hajeby (ook bekend van FunX) vertelt in een TikTok-video over de impact toen een 14-jarig meisje uit haar klas na de zomer niet terugkeerde. YousToub onderzoekt op straat of jonge mensen bekend zijn met de risico’s huwelijksdwang en achterlating. Influencers Ouassima en Tothemoen benadrukken net als de anderen dat slachtoffers zich in Nederland goed moeten voorbereiden op de reis, dat ze weten waar je hulp kunt krijgen. Flierman: “En dat is belangrijk, want vaak wordt in het buitenland telefoon, paspoort en geld afgepakt om te zorgen dat je geen hulp kunt vragen en zelf naar Nederland terug kunt keren.”

Influencers op straat in gesprek over risico’s huwelijksdwang en achterlating

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis