Huwelijksdwang en achterlating gebeurt nog steeds

LKHA geeft vervolg aan online campagne: Herkenbaar?

Door het vroegtijdig signaleren van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland kunnen professionals veel leed bij jongeren en vrouwen voorkomen. Jaarlijks worden er jongeren gedwongen te trouwen en  worden kinderen, jongeren en vrouwen achtergelaten in het buitenland. Het LKHA geeft een vervolg aan de campagne Herkenbaar? om meer bekendheid hieraan te geven, zodat professionals beter in staat zijn de signalen en risico’s op te merken.

Alert zijn

Via een LinkedIn-campagne geeft het LKHA meer bekendheid over de problematiek die schuilgaat achter huwelijksdwang en achterlating en de rol van de professional. Daarnaast wordt zichtbaar dat iedereen in aanraking kan komen met deze problematiek.

Diny Flierman, manager LKHA: ‘Huwelijksdwang en risico’s op achterlating zijn niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Door professionals alert te maken dat ook zij in hun werk iemand kunnen treffen die mogelijk slachtoffer is of wordt en welke stappen ze dan kunnen zetten, hopen we meer mensen te helpen en huwelijksdwang en achterlating te voorkomen.’

Voorkomen

Professionals uit verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, onderwijs, jongerenwerk, wijkteams, en politie hebben een belangrijke rol bij het voorkomen van deze vormen van geweld. Zij kunnen het verschil maken door op tijd in actie te komen en daarmee het vertrek naar het buitenland te voorkomen. Eenmaal in het buitenland, is het vaak moeilijk om hulp te vragen en uit een vaak gevaarlijke situatie te ontsnappen en terug te keren naar Nederland.

Signaleren

Om professionals hierbij te ondersteunen ontwikkelden we een toolkit Herkenbaar? met tips voor het voeren van een gesprek, het herkennen van signalen en (contact)informatie van de organisaties die slachtoffers in Nederland en het buitenland kunnen helpen. De verhalen die schuilgaan achter huwelijksdwang en achterlating zijn te beluisteren via de podcast Liefde kent geen dwang.

Maak melding of vraag advies

Bij huwelijksdwang en achterlating is het belangrijk dat je eerst (anoniem) contact opneemt met het LKHA of Veilig Thuis, voordat je in gesprek gaat met het slachtoffer, Vraag advies bij ons via 070 345 4319 of LKHA@veiligthuishaaglanden.nl.

Campagnevideo’s Herkenbaar?

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis