Strafrecht en civiel recht

Strafrecht en civiel recht

Dwang strafbaar volgens strafrecht

Artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht stelt ‘dwang’ strafbaar. Wie met bedreiging, intimidatie of met andere middelen iemand dwingt iets te doen of te laten, begaat een misdrijf. Dit artikel is van toepassing bij het dwingen tot een huwelijk of verblijf in het buitenland. Het gaat gepaard met sociale druk, dreiging en soms met fysiek geweld en vrijheidsberoving.

De verdachte van een dwangmisdrijf kan voorlopig vast worden gezet. De maximumstraf voor zo’n misdrijf is twee jaar. Verder is het mogelijk in Nederland huwelijksdwang te vervolgen als het huwelijk in het buitenland is gesloten en huwelijksdwang daar niet strafbaar is.

Algemeen strafbare feiten

Huwelijksdwang en achterlating gaan vaak gepaard met algemeen strafbare feiten zoals wederrechtelijke vrijheidsberoving, seks met minderjarigen (kindbruiden), mishandeling en diefstal (paspoort). Ook hier staat het strafrecht aan de kant van de slachtoffers.

Huwelijksdwang vervolgen is echter ingewikkeld. Het speelt zich af in de beslotenheid van de familiekring of in het land van herkomst. Slachtoffers zijn angstig, kwetsbaar en afhankelijk. Naar buiten treden en aangifte doen heeft zeer ingrijpende gevolgen.

Civiel Recht

Op 5 december 2015 is de Wet tegengaan huwelijksdwang in werking getreden. Nederland erkent niet langer in het buitenland gesloten huwelijken met een minderjarige partner (jonger dan 18 jaar).

  • Beide partners moeten voortaan minimaal 18 jaar zijn om in Nederland te kunnen trouwen;
  • Nederland erkent in het buitenland gesloten huwelijken pas als beide partners minimaal 18 jaar zijn.
  • Heeft een Nederlander of een persoon die in Nederland woont in het buitenland een polygaam huwelijk gesloten? Dat wil zeggen: een huwelijk met meerdere partners. Goed om te weten dat Nederland zo’n huwelijk niet erkent.
  • Huwelijken tussen neef en nicht zijn verboden, behalve als beide volwassen partners hier uit vrije wil voor kiezen.

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis