Burgerlijk trouwen vóór religieus

In Nederland móét je eerst voor de gemeente trouwen (burgerlijk huwelijk) voordat je een religieus huwelijk kunt sluiten. De trouwambtenaar vraagt tijdens een huwelijksplechtigheid aan het paar of de één de ander ‘tot wettige echtgenoot wil nemen en getrouw alle plichten zal vervullen die door de Wet aan de huwelijkse staat zijn verbonden.’ Na tweemaal een ‘jawoord’ is het huwelijk een feit.

Alleen burgerlijk huwelijk wetsgeldig

Voor de Nederlandse wet telt alleen het burgerlijk huwelijk. Gelovige echtparen laten hun verbintenis vaak ook religieus bekrachtigen. In Nederland moet een echtpaar altijd eerst voor de wet trouwen. Een geestelijk bedienaar (iman, priester, dominee) is strafbaar als die een ritueel huwelijk sluit van twee personen die volgens de wet niet getrouwd zijn. De straf is een geldboete of bij herhaling maximaal twee maanden gevangenisstraf.

Rechten en bescherming bij burgerlijk trouwen

Een wettig huwelijk geeft partners rechten en bescherming. Zo zijn ze verplicht voor elkaar te zorgen en bij te dragen aan de kosten van de huishouding. Beiden moeten instemmen met ingrijpende financiële verplichtingen, zoals een hypotheek. Bij een echtscheiding kan je aanspraak maken op alimentatie en bij overlijden op (een deel van) de erfenis.

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis