10 tips om in gesprek te gaan over huwelijksdwang

Onze experts hebben 10 tips om in gesprek te gaan over huwelijksdwang. Speciaal voor professionals. Krijg jij in je werk ook te maken met uithuwelijking en andere vormen van huwelijksdwang? Je belangrijkste taak is je cliënt te helpen bij het nemen van een beslissing en de gevolgen van dat besluit in kaart te brengen. Hoe ga je dit gesprek aan? Welke vragen kun je wel of niet stellen?

Ga niet pionieren en houd de veiligheid van de cliënt in het oog

Ga het gesprek open in, denk niet in vaste culturele normen en luister zonder oordeel. Je kunt gebruik maken van bestaande handvatten, zoals de Meldcode bij eergerelateerd geweld. Ook is het goed om een noodplan te maken als de veiligheid van je cliënt in gevaar is. Is het duidelijk wat je cliënt bedoelt met verschillende termen, zoals gedwongen huwelijk, gearrangeerd huwelijk, uithuwelijking en vrije partnerkeuze? In ons document ‘10 tips om in gesprek te gaan over huwelijksdwang‘ zie je hiervoor verschillende voorbeeldvragen.

Iedere casus is maatwerk

We denken graag met je mee en kunnen je ondersteunen bij de voorbereiding van het gesprek met een cliënt, diens ouders of familie. Kijk bij Artikelen voor het hele artikel.

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis