Wat staat er in het wetboek van strafrecht over dwang?

Artikel 284 van het Wetboek van Strafrecht stelt ‘dwang’ strafbaar: “Wie met bedreiging, intimidatie of met andere middelen iemand dwingt iets te doen of te laten, begaat een misdrijf”. Dit artikel is van toepassing bij het dwingen tot een huwelijk of verblijf in het buitenland. Dat gaat vaak samen met sociale druk, dreiging en soms met fysiek geweld en vrijheidsberoving. De verdachte van een dwangmisdrijf kan in voorlopige hechtenis worden genomen. De maximumstraf bedraagt twee jaar. Verder is het mogelijk in Nederland huwelijksdwang te vervolgen als het huwelijk in het buitenland werd gesloten en huwelijksdwang daar niet strafbaar is.

Huwelijksdwang en achterlating gaan vaak samen met algemeen strafbare feiten zoals wederrechtelijke vrijheidsberoving, seks met minderjarigen (kindbruiden), mishandeling en diefstal (paspoort). Ook hier staat het strafrecht aan de kant van de slachtoffers.

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis