Is achterlating strafbaar?

Soms is achterlating strafbaar. Dat hangt af van de omstandigheden van de achterlating. Je kunt het zien als een vorm van kindermishandeling én/of verwaarlozing. Mogelijk zijn ook andere wetten overtreden.

Vaak is het echter lastig de feiten boven tafel te krijgen. Ouders en kind vertellen tegenstrijdige verhalen en het is lastig om contact te krijgen met een kind in het buitenland. Getuigen en bewijzen ontbreken. Omstandigheden die het lastig maken om aan te tonen dat er sprake is van fysieke, psychische of emotionele kindermishandeling. Ga dat maar ‘wettelijk en overtuigend’ bewijzen bij de rechter. Wel oordeelde het Hof Den Haag in mei 2017 dat het systematisch kleineren en opsluiten van jongeren strafbare mishandeling is.

Strafrechtelijk vervolgen is het uiterste middel. Eerst worden andere middelen ingezet, zoals: indringende gesprekken met ouders, voorbereiden en nemen van jeugdbeschermingsmaatregelen zoals uit huis plaatsen. Alles voor de veiligheid van het kind. Samen met de Raad voor de Kinderbescherming hebben we veel expertise hierin.

Neem contact met ons op

Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.

070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl
Website sluiten Wis browsergeschiedenis