Campagne huwelijksdwang en achterlating 2019

Wat kun je doen?

Wacht niet tot het te laat is...

Terwijl veel jongeren uitkijken naar de vakantie, vrezen sommigen wat hen te wachten staat zodra ze het vliegtuig pakken. Ieder jaar weer worden Nederlandse meisjes en jongens door hun ouders achtergelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. Juist omdat de zomervakantie een extra risicovolle periode is, start het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) de campagne ‘Wacht niet tot het te laat is..’. De campagne moet het taboe doorbreken en roept jongeren op hun vriend(in) of klasgenoot te helpen als ze vermoeden dat hun vriend(in) risico loopt. Het startsein van de campagne wordt gegeven op Praktijkcollege Zuidwijk in Rotterdam.

Deze campagne richt zich op de vriendenkring van mogelijke slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating. Meestal vermoeden de slachtoffers zelf dat er iets staat te gebeuren en gedragen zij zich al anders. Vaak merken vrienden wel dat er iets mis is, maar vinden zij het moeilijk om erover te praten. Jongeren worden oproepen om het taboe te doorbreken en  hun vriend(in) of klasgenoot te ondersteunen om hulp te zoeken. Wacht niet tot het te laat is... Want eenmaal in het buitenland, gelden er andere regels en is het bijzonder lastig om weer terug naar Nederland te keren.’

Campagnemateriaal

Wilt u op uw school, organisatie, gemeente of bij Veilig Thuis huwelijksdwang of achterlating bij vrienden, vriendinnen en klasgenoten van mogelijks slachtoffers onder de aandacht brengen? Met het beschikbare campagnemateriaal kunt u jongeren ondersteunen hierover met elkaar te praten en hun vriend of vriendin te ondersteunen. Met behulp van het signalenkaartje informeert u uw collega’s over de meest voorkomende signalen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).